Vattenburen golvvärme för skönare inomhusklimat

Det finns en rad olika system för golvvärme, vattenburen är en av dem och det är inte bara behagligt utan även estetiskt. Idag installeras det i hela hus, inte bara i badrum som var vanligt förr. Med detta värmesystem kan du även sänka din inomhustemperatur.

Vad gäller för vattenburen golvvärme?

Oavsett var du vill installera vattenburen golvvärme i ditt badrum eller rum i övriga huset krävs det att isoleringen mot marken är minst 250 millimeter. När du väljer material bör du tänka på att trägolv och parkettgolv inte leder värmen lika bra som exempelvis klinkers och sten.

  • Kräver tillräcklig isolering mot marken
  • Välj rätt golvmaterial som inte isolerar för mycket

Vattenburen golvvärmeinstallation kräver att fastigheten har ett vattenburet värmesystem, eftersom att varmt vatten kommer användas och måste kopplas in mot själva golvvärmeslingan som läggs under golvmaterialet. När det varma vattnet sedan cirkulerar under golvytan leds den upp till golvmaterialet och värmer upp rummet.


Vattenburen golvvärme bör alltid installeras av behöriga fackmän inom VVS och el. Våra hantverkare har stor erfarenhet och kunskap av dessa installationer i Malmö. Om du till exempel installerar själv och isoleringen är för dålig går värmen nedåt istället för uppåt.

  • Kräver ett vattenburet värmesystem
  • Installation bör alltid ske av behöriga fackmän

Fördelar

Fördelen med vattenburen golvvärme är att temperaturen inomhus känns behagligare, så att du slipper frysa om fötterna. Det innebär att du kan sänka allmäntemperaturen i bostaden och du sparar då pengar på övriga uppvärmningskostnader. Vill du spara mer ska du stänga av golvvärmen under varmare årstider.

Typ av golv

Vissa golv passar bättre än andra. Det viktiga är att golvet inte är isolerande utan att det leder värmen bra. Parkett och trägolv isolerar mer än klinker och linoleum. Betonggolv är både snyggt och tåligt och kan slipas till önskat utseende.

Installera vattenburen golvvärme i befintligt hus

Ska du installera vattenburen golvvärme i ett befintligt hus måste golvet bytas ut för att kunna placera värmeslingorna under golvmaterialet. Innan du bestämmer dig för att göra en installation, be en fackman kontrollera ditt hus, markavståndet och isoleringen. Särskilt om du har krypgrund.


Ett vattenburet golvvärmesystem är ett så kallat lågtemperaturssystem och har du treglasfönster brukar det inte behövas några extra värmekällor. Men om fönstren är dåligt isolerade och har högre U-värden kan du behöva komplettera med en extra värmekälla för att undvika kallras.

Kan eller får jag installera vattenburen golvvärme i en vanlig lägenhet?

Det kan bara din bostadsrättsförening svara på. Kolla med styrelsen eller titta vad som står i stadgarna. De flesta värmesystemen i flerfamiljshus är justerade och balanserade för samtliga lägenheter i föreningen. Gör du då en förändring i en lägenhet kommer det även att påverka andra.


Har du fått godkänt av föreningen att installera vattenburen golvvärme i din bostadsrätt är det kanske ännu viktigare att få installationen utförd av en riktig fackman, med tanke på vilka skador och kostnader som kan uppstå om inte installationen är korrekt utfört.

Skötsel och underhåll

När systemet är installerat, igångsatt och intrimmat behövs inget underhåll eller skötsel. Däremot måste vattentrycket kontrolleras och eventuellt fyllas på vid behov. Speciellt när systemet varit avstängt under de varma månaderna. Då kontrolleras samtidigt att systemet är fritt från luft. Luft påverkar cirkulationen.


I övrigt kontrolleras tilloppstemperatur och flöde under drift. Precis som när du kontrollerar värme och vatten utan vattenburen golvvärme. Det bör kontrolleras med jämna mellanrum. Ett golvvattenvärmesystem har lång livslängd men det som kan behöva bytas ut med åren är den elektroniska styrenheten.

Hur länge håller vattenburen golvvärme?

Vattenburen golvvärme kan hålla i upp till 30-50 år och är därför en mycket bra investering. När det gäller ingjutning och framtida reparationer är det viktigt att tänka på att slingor som gjuts in i grunden kräver att inte bara grunden utan även golvet bryts upp.

Vad är kostnaden för vattenburen golvvärme?

Att installera vattenburen golvvärme är något dyrare än andra alternativ, särskilt om du gör det på en mindre yta. Därför kan det vara ett bra val vid nybyggnationer eller om du vill installera systemet i fler rum.

Kontakta oss på Rekick Bygg & Kakel!

Är du intresserad av att anlita vårt certifierade badrumsföretag i Malmö med omnejd? Fyll i formuläret nedan så tar vår rutinerade personal fram en prisvärd lösning för just dina behov!